Första julebaket!

Allmänt, recept / Permalink / 1
Julen är kommen! Stan är pyntad och på söndag är det första advent, så vi tjuvstartade med julbak igår. Det blev lussekatter, snickerskakor och marknadsnougat. 
 
 
 
Lussekatter
100 g smör 
1 g saffran 
5 dl mjölk 
50 g jäst 
250 g kesella  
2.25 dl strösocker 
1 msk kardemumma, nystött 
1.5 l vetemjöl, ca 
 
Snickerskakor
1 burk jordnötssmör ca 350g 
1 dl sirap
1 dl socker
1 dl cocos
1 tsk vaniljsocker
Ljus blockchoklad ca 250 g

Smält jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull.
Blanda ned cocos och vaniljsocker. Rör noga, det får inte koka. Tryck ut massan i bakplåtsklädd form och låt svalna. Smällt blockchokladen och bred ut över kakan. Låt stelna och skär sedan i bitar.
 
Marknadsnougat
6 ½ dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao
1½ msk vaniljsocker (kan uteslutas)
125g kokosfett
5 dl socker
1.75 dl vatten
Blanda mjöl, florsocker och kakao (sikta gärna ner) i en stor bunke.
Koka vatten och socker till en genomskinlig vätska, Dra av från värmen. Lägg i kokosfettet och låt det smälta ner i lagen, häll den sedan över de torra ingredienserna i bunken och rör om. Häll ut på bakplåtspapper i en långpanna, låt stelna och skär sedan i bitar ca 1,5 x 1,5cm.
 
Enjoy!!

Till top